Böcker

Ghatto Förlag har gett ut nio böcker om italiensk nutidshistoria och politik som du kan beställa här.

Det röda och svarta spåret: den politiska extremismens Italien

Mellan 1969 och 1988 genomfördes närmare femtontusen terroristattentat i Italien av vänster- och högerextrema organisationer och nätverk. Epoken präglades av politiska motsättningar och kallblodiga attentat som fick fruktansvärda konsekvenser för det italienska samhället. Demokratin i landet hotades och samhällsreformeringen blockerades av dels ”röda” grupper, militanta vänsterorganisationer, dels högerextrema, nyfascistiska grupper som stod för den ”svarta” terrorn och drömde om att genom en statskupp återskapa ett fascistiskt Italien. Deras så kallade väpnade kamp blev under många år förenad med kidnappningar, mord och bombattentat mot centrala och civila mål i samhället. Hur skildrade världspressen och de svenska dagstidningarna det som pågick i Italien? Vad rapporterade svenska ambassaden i Rom? I Det röda och svarta spåret skildras inte bara terroristorganisationernas framväxt utan också den kamp som det demokratiska systemet och polisen förde för att få stopp på kidnappningar och massmord. Och man skulle inte ge sig förrän ansvariga medlemmar ur de extrema grupperingarna skulle få ställas till svars för de brott som de begått mot det italienska folket. Anders Bergman är historiker med särskild inriktning på europeisk höger- och vänsterextremism. Han figurerar ofta som expert i den dagliga debatten om det politiska våldet, som ökar även i Sverige.

Politiskt våld i Europa 1969-1989: den politiska extremismens verkningar

Epoken 1969-1989 i Europas historia präglades av omfattande politiskt våld. Marxist-leninistiska terroristorganisationer såsom Röda Armé Fraktionen i Västtyskland och Röda Brigaderna i Italien förde den revolutionära kampen mot det borgerliga samhället. Den urskillningslösa nyfascistiska terrorismen i Italien kom att skörda hundratals dödsoffer och tusentals skadade. I Spanien attackerade den baskiska terroristorganisationen ETA den spanska staten med omfattande terroristattentat. På Nordirland trappades våldet upp mellan katoliker och protestanter. IRA och de protestantiska terroristorganisationerna låg bakom tusentals attacker. I Politiskt våld i Europa ges en överskådlig och kronologisk bild av det politiska våldets verkningar och vilka personerna och organisationerna var som stod bakom dessa attentat under åren 1969-1989.

Italiens svarta hjärta: fascismens återkomst

Den italienska fascismen dog inte med Benito Mussolini. Dagens militanta nyfascister i Italien har aldrig kapat banden med sitt fascistiska förflutna. Gårdagens fiende var kommunismen som bekämpades med terror, idag är det islam och det multikulturella samhället som är det största hotet mot Italien och Europa. Fotbollen har blivit en arena för dagens nyfascister i Italien. På fotbollsarenorna viftar de med svastika fanor och vrålar Duce! Duce! De misshandlar och sätter skräck i vänsteranhängare, invandrare, judar, muslimer, homosexuella och romer. Återigen syns fascistiska symboler på husväggarna i de italienska storstäderna. Fascismen har återvänt och antalet unga sympatisörer ökar. De nyfascistiska partierna får ständigt nya anhängare i områden där arbetarrörelsen tidigare var stark. Genom musiken värvas åter nya generationer av anhängare till den militanta nyfascistiska rörelsen. Via Internet sprids deras budskap blixtsnabbt till nya generationer av unga italienare och européer. Det handlar om ett parallellt Europa, ett fascistiskt Europa, den svarta internationalen.

Socialdemokraten Elly Schlein och postfascisten Giorgia Meloni

Andra Upplagan

Just nu står den politiska kampen i Italien mellan två kvinnliga politiker och partiledare nämligen socialdemokraten Elly Schlein och postfascisten och premiärministern Giorgia Meloni. Det postfascistiska partiet Fratelli d ́Italia (Italiens Bröder) har gått ifrån 4 procent till närmare 30 procents stöd i väljaropinionen. Meloni arbetar ständigt med att tvätta bort Fratelli d ́Italias fascistiska förflutna och reser runt i Europa och träffar makt- havare. Meloni sätter alltid Italiens intressen först och hon talar ofta om begreppen ”Gud – Fädernesland – Familj”. Elly Schlein har en helt annan internationell profil och inriktning. Hon tillhör den internationella euro- peiska socialdemokratin och hon tror på EU som ett fredsprojekt. Den politiska utvecklingen i Italien har alltid påverkat den europeiska politiken. Frågan är vilken politisk väg Italien kommer att slå in på? Kommer Italien bli alltmer postfascistiskt och slutet eller kommer det vara den öppna och demokratiska socialdemokratin som kommer sätta den politiska agendan?

Modern Italiensk politik

Andra Upplagan

Sjuttiofyra år efter andra världskriget slut finns det fortfarande nyfascis- tiska grupperingar och partier som hyllar det fascistiska Italiens diktator Benito Mussolini. Dagens nyfascistiska rörelse har aldrig gjort upp med det fascistiska förflutna och nu syns återigen de fascistiska symbolerna på husväggarna i Rom. Det fascistiska förflutna gör sig ständigt gällande. De militanta nyfascisterna ockuperar hus och låter bostadslösa italienska barn- familjer flytta in, de vill att samhället skall erbjuda sociala lån till arbetslösa och de delar ut mat till hemlösa italienare. De nyfascistiska partiernas stra- tegi går ut på att ta över i förortsområden och i regioner där människor i allmänhet känner sig marginaliserade och övergivna av de etablerade och demokratiska partierna. Det högerextrema partiet Lega Nord går under den nye partiledaren Matteo Salvini starkt framåt i opinionen. Lega Nords politik har ständigt präglats av rasistiska utspel och attacker mot det mul- tikulturella samhället. Företrädare för Lega Nord har hyllat Anders Behring Breiviks nyfascistiska och nynazistiska idégods. Lega Nord är ett av Eu- ropas mest EU kritiska partier. En person som aldrig tycks försvinna från den politiska scenen är Silvio Berlusconi. Ett tag föreföll han uträknad men nu uppenbarar sig igen i och framträder som en maktspelare i italiensk politik. Berlusconi byggde sitt politiska varumärke på det vakuum som uppstod efter den stora mutskandalen inom den politiska eliten i början av 1990-talet och som omfattade de största politiska partierna däribland det statsbärande kristdemokratiska partiet. Den italienska politikens joker är komikern Beppe Grillo och hans rörelse Femstjärnerörelsen. Grillos parti är idag Italiens största parti. Femstjärnerörelsen är ett populistiskt parti som ifrågasätter den politiska eliten i Rom. Grillos politiska rörelse är ett ständigt irritations moment för den politiska eliten. Grillo attack- erar Italiens journalistkår och menar att massmedia har en dold agenda.

Italiensk vänster- och högerextremism i bild

Benito Mussolinis fascistiska diktatur syns fortfarande på husväggarna i Rom. Det förflutna gör sig ständigt påmint i det dagliga livet i Italien och nyfascisterna är inte sena att utnyttja detta i sitt politiska klotter. Italiens moderna historia med tusentals terroristattentat utförda av vän- ster- och högerextrema organisationer och nätverk märks hela tiden inte minst på husväggarna. Här pågår en ständig kamp mellan den autonoma vänstern och nyfascisterna. I Rom hyllar nyfascisterna döda nyfascistis- ka terrorister med slagord samtidigt som den autonoma vänstern hyllar sina döda med väggmålningar. På många håll har det politiska klottret stått kvar i flera generationer och rengöringsarbetarna vågar inte ta bort det.

Giorgia Meloni, postfascismen och det Italienska parlamentsvalet 2022

Den italienska nutidshistorien har präglats av den italienska fascismens våldsideologi. Den stora frågan är om Italien håller på att drivas in i en ny postfascistisk fas. Nyligen utsågs Giorgia Meloni till premiärminister, hon är partiledare för Fratelli d ́Italia (Italiens Bröder), ett parti som har rötterna i den italienska fascismen. Kommer Italien att klara denna kon- stitutionella kris? Ett Italien som är ett av EU:s grundarländer och EU:s tredje största ekonomi.

Sardinerna, fascismens fiende nummer ett

Den demokratiska antifascistiska rörelsen Sardinerna har lyckats att stop- pa högerextremismens och nyfascismens grepp om Italien. Hur har det- ta gått till? I den här boken beskriver Anders Bergman hur fyra barn- domskamrater startade den demokratiska antifascistiska gräsrotsrörelsen Sardinerna i den norditalienska staden Bologna på vintern 2019. Denna rörelse spred sig senare till hela Italien. Sardinerna har genom sitt enga- gemang blivit fascismens och högerextremismens fiende nummer ett. Sardinerna utgör i dagens Italien den främsta demokratiska och anti- fascistiska motrörelsen mot det högerextrema och populistiska partiet Lega, som fortfarande har kontakter med nyfascistiska partier i Italien.

Giorgia Meloni, postfascismen och det Italianska parlamentsvalet 2022

Den italienska nutidshistorien har präglats av den italienska fascismens våldsideologi. Den stora frågan är om Italien håller på att drivas in i en ny postfascistisk fas. Nyligen utsågs Giorgia Meloni till premiärminister, hon är partiledare för Fratelli d ́Italia (Italiens Bröder), ett parti som har rötterna i den italienska fascismen. Kommer Italien att klara denna kon- stitutionella kris? Ett Italien som är ett av EU:s grundarländer och EU:s tredje största ekonomi.